TET-raportti, OSAO laboratorioala

Olimme TET-jakson Kaukovainion OSAO:lla Laboratorio-alalla.

Näyttökuva 2020-12-8 kello 15.12.05.png

Maanantai 12. lokakuuta

Tänään kuuntelimme teoriaa oppilaiden kanssa. Pääsimme titraamaan vettä ja tekemään  NaOh liuoksen, jossa laitoimme erlameyeriin magneetin, mittasimme natriumia puntarissa,  siihen lisätiin tippoina ionivaihdettua vettä. Liuoksen ideana oli saada liuoksesta ensin pinkki  ja sitten sininen. 

Tiistai 13.lokakuuta

Tultiin OSAO:lle kello 8.00. Tänään kuuntelimme teoriaa ja laskimme sektorilla laskuja.  Kuuntelimme noin tunnin taas teoriaa. Laitettiin koepulloihin vettä ja jauhetta ja HCI  nestettä. 

Sitten laitoimme ne kaukoputken näköiseen juttuun ja mittasimme ne. Opimme, että on  tärkeää laittaa jauheita juuri oikea määrä. 

Keskiviikko 14.lokakuuta

Meidän päivämme alkoi Kaukovainion OSAO:lla taas klo 8.00. Päivän aluksi kuuntelimme  taas teoriaa, ja sen jälkeen pääsimme mittaamaan vaakahuoneeseen aiheita. Opimme viikon  aikana sen, että vaa´an lukemaan voi vaikuttaa ilmanvirta, joten vaa´an luukku pitää sulkea  aina, jos mittaa jotain ainetta.

Torstai 15.lokakuuta  

Aloitimme tänään maitojauhe töiden tekemisen. Mittasimme putkiloihin maitojauhetta ja  sekoitimme vettä ja sekoitimme. Laitoimme työt kylmiöön odottamaan seuraavaa päivää. 

Perjantai 16.lokakuuta 

Otimme maitojauhe työt pois kylmiöstä ja sekoitimme. Laitoimme ne tämän jälkeen  sekoitus masiinaan kolme kertaa 10 min. Sekoituksen aikana, liuoksesta otettiin ylijäänyttä  nestettä pois, ja siihen vaihdettiin puhdasta ionivaihdettua vettä tilalle. Sen jälkeen  liuotimme liuosta vielä vähän enemmän, mutta eri astioihin. Mittasimme jollain sähköisellä  pipetillä 1 tipan liuosta ja 9 tippaa ionivaihdettua vettä, joten laimennuksen suhde oli yhden  suhde kymmeneen. Lopuksi mittasimme liuoksesta maitojauheen määrän ja kisailimme  lopputuloksista. Isoin tulos voitti ja Ellillä oli isoin tulos.

Maria, Elli ja Siiri (Metsokangas)

Markus Aalto