”On miesten työt ja naisten työt!”

Katja Niskanen, kouluttaja, FM

”On miesten työt ja naisten työt!” Näin on joskus ajateltu, mutta ei nykyaikana, onneksi. Olen Katja Niskanen ja ikää on kertynyt 44-vuotta.

Kävin nuoruudessani kaupallisen koulutuksen ja olin muutamia vuosia työelämässä mukana. Lähinnä toimisto- ja asiakaspalveluun liittyvää. Vuonna 2002 ajattelin, että voisi lähteä opiskelemaan ja kehittämään itseään.

Hain opiskelemaan tietotekniikan insinööriksi. Aluksi ajattelin, että voi kauhistus mihin pääni olen pistänyt, mutta se meni nopeasti ohi. Löytyi oma opiskelutyyli, niin opiskelu alkoi sujumaan huomaamatta. Toki töitä täytyi tehdä kovasti, mutta se vain lisäsi onnistumisen iloa.

Meidän opiskeluryhmässä ei tuolloin ollut kuin kolme naista ja loput miehiä. Ryhmähenki oli erittäin hyvä ja opiskelu heidän kanssaan oli hauskaa. Suuntautuminen oli sulautetut järjestelmät eli opintoihin kuului ohjelmointia ja elektroniikkaa. Valmistumisen jälkeen vuonna 2006 työllistyin yläasteelle sijaiseksi. Tuolloin työllistyminen ns. omalle alalle oli haasteellista. Hakeuduin ohjelmistosuunnittelijan koulutukseen ja koulutuksen jälkeen työllistyin ohjelmistosuunnittelijan tehtäviin. Työ oli mielenkiintoista, koodaamista, dokumentointia, testaamista, jne.

Työn ohessa lähdin opiskelemaan filosofian maisteriksi, suuntautuminen ohjelmistotuotanto ja sivuaineena psykologia. Erittäin onnistunut yhdistelmä erittäin sosiaaliselle luonteelleni. Valmistuin vuonna 2011. Toimin tuolloin hankekoordinaattorin tehtävissä ESR-rahoitteisessa projektissa ja samaan hengenvetoon suoritin opettajan pedagogiset opinnot Jyväskylän opettajakorkeakoulussa.

Vuonna 2013 siirryin ammattiopistoon opettajan tehtäviin nuorisopuolelle. Toimin opettajana neljä vuotta. Tällä hetkellä toimin kouluttajana eli uusia haasteita, työkavereita, onnistumisia….

Mitä minusta on tullut…minusta on tullut moniosaaja, joustava, uusia asioita pelkäämätön. Siitä voin kiittää insinööri ja maisteri opintoja sekä työelämää. Opinnot ovat antaneet minulle hyvän pohjan selviytyä monista eteen tulevista ongelmista ja haasteista.

Voin lämpimästi suositella tytöille/naisille tekniikan opintoja!

Katja Niskanen
Minusta on tullut moniosaaja, joustava, uusia asioita pelkäämätön. Siitä voin kiittää insinööri ja maisteri opintoja sekä työelämää.
— Katja Niskanen
UratarinatAnna Kolehmainen