Innostetaan tyttöjä uskomaan kykyihinsä ja taitoihinsa!

Osallistuin 1990-luvulla State of the World -konferenssiin, jossa IBM:n johtokunnan naisjäsen totesi, että jos naiset olisivat suunnitelleet tietokoneet ja niiden logiikan, niin tietokoneella voisi sormimaalata ja äidit laittaisivat lapsiensa eteen ison ruudun, johon piirtää. Näin yli 20 vuotta jälkeenpäin voi vain miettiä, miksi ensin edes tuli muunlaisia ruutuja ja systeemejä?

Meillä on Suomessa hyvin menestyviä naisia, kannustetaan heitä mentoroimaan tyttöjä. Lupaukseni on levittää sanaa kampanjasta menestyneille naisille. Kirjoitan vetoomuksen tekniikan, matematiikan, fysiikan, kemian, tietotekniikan, ohjelmoinnin naisprofessoreille ja naistutkijoille, jotta he ryhtyisivät kummeiksi osaaville tytöille, vierailisivat kouluissa tai kutsuisivat tyttöjä vierailulle yliopistoihin.

Sinä osaat! on hieno hanke, jollaista tarvittaisiin koko Euroopassa ja olen mielelläni mukana tukemassa ja edistämässä sitä, että saisimme yhdessä tästä eurooppalaisen hankkeen.

Opettajat ja vanhemmat, innostetaan tyttöjä uskomaan kykyihinsä ja taitoihinsa! Haravoidaan arvomme ja asenteemme, ettei vanhoista asenteista pulpahtaisi esteitä tyttöjen tielle. Miehet luovat miehille, siksi on tärkeää, että naisetkin ovat tekemässä ja opettamassa matematiikkaa ja teknologiaa. Historiallinen traditio on ollut, että tekniikka ja teknologia ovat miesten käsissä. Koska luomme ja teemme erilaisia asioita, on tytöt saatava mukaan luomaan ja kehittämään. Naisnäkökulma vaikkapa pikkurobottien rakentamisessa on erilainen kuin miesten. Tytöt ja naiset osaavat pohtia, mitä muuta niillä voisi tehdä? Näin saamme enemmän vaihtoehtoja tekniikan käyttöön: mihin käyttää, missä hyödyntää. Nostetaan tytöt eturiviin, jotta syntyy terveystietotekniikkaa, robotteja tai sormivärinäyttöjä!

#sinäosaat

Sirpa Pietikäinen

Europarlamentaarikko

 Sirpa Pietikäinen
Opettajat ja vanhemmat, innostetaan tyttöjä uskomaan kykyihinsä ja taitoihinsa! Haravoidaan arvomme ja asenteemme, ettei vanhoista asenteista pulpahtaisi esteitä tyttöjen tielle.
— Sirpa Pietikäinen